bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Offensiven skal sikre sejren for formsvage russere

Offensiven skal sikre sejren for formsvage russere

Efter to en halv måneds vinterpause er det svært at sige nøjagtigt, hvor stærke Zenit er i øjeblikket. Zenit har ikke spillet en officiel kamp siden udekampen mod Austria Wien den 11. december sidste år, hvor de afsluttede et meget blandet efterår med et horribelt 4-1 nederlag. Heldigvis for russerne tabte FC Porto i samme runde i Madrid til Atletico, og dermed gik Zenit videre som det dårligste hold i Champions League nogensinde. Zenit fik nemlig kun sølle seks point efter én sejr, tre uafgjort og tre nederlag. Derudover formåede de blot at score fem mål, mens de lukkede ni ind, hvilket betød at de gik videre med en målscore på minus fire. Zenits ene sejr kom på udebane mod Porto, og det var her, at avancementet blev grundlagt. Sejren var en pæn skalp, men det hører med til historien at Porto fik et tidligt rødt kort, hvilket gjorde tingene en hel del lettere for Zenit spillerne.

I den hjemlige Premier League ligger Zenit i øjeblikket på førstepladsen á point med Lokomotiv Moskva på andenpladsen. Her har de efter 19 spillerunder fået 40 point efter 12 sejre, fire uafgjorte og tre nederlag, hvilket i og for sig er udmærket. Desværre for Zenit gik de fuldstændig i stå, da kalenderen ramte november, da de herefter kun vandt én af deres næste fem kampe og tabte til mesterskabskonkurrenterne fra Spartak samt Rostov. Derudover spillede de uafgjort med bundholdene Terek Grozny og Amkar og røg ud af pokalturneringen til anden divisionsholdet FC Tyumen. Oven i dette skal så lægges de dårlige europæiske resultater, hvilket forklarer, hvorfor medierne pludseligt satte spørgsmålstegn ved træneren Luciano Spalletti. Heldigvis for Zenit sluttede de sæsonen af med en, lidt heldig, sejr over Ural på hjemmebane, hvor belgieren Nicolas Lombaerts scorede til slutresultatet 2-1 i det 76. minut.

Lovende takter i træningskampene

Det lå bestemt ikke i kortene at Zenit skulle slutte 2013 af på så forfærdelig vis, da de i 14. spillerunde slog Ural med 2-1 på udebane, og dermed bragte sig fem point foran Lokomotiv Moskva. Sejren over Ural var Zenits ottende i træk, og i ugerne forinden havde de både slået CSKA og Spartak, mens stimen startede med en sejr over Lokomotiv. I denne periode var især Hulk fremragende, hvor han scorede seks mål heriblandt en perle mod CSKA.

I begyndelsen af februar deltog Zenit i G-Drive United Super Cup, der er en turnering, som indeholder de regerende mestre og vicemestre fra Ukraine og Rusland. Disse fire hold spillede alle imod hinanden i et gruppespil, hvor vinderen af gruppen blev kåret som mester. Denne turnering blev en blandet oplevelse for Zenit spillerne, da de ganske vist startede med at slå CSKA Moskva, men herefter tabte til både Metalist Kharkiv og Shakhtar Donetsk. Sejren mod CSKA kom i land efter et mål i det 89. minut af stjerneskuddet Oleg Shatov, og var fuldt fortjent. Her viste Zenit spillerne, og især Hulk, lovende takter. Desværre blev denne kamp fuldt op af to skuffelser mod Metalist og Shakhtar, der vandt turneringen, og dette betød at Zenit blot sluttede på tredjepladsen. Dette var langt fra tilfredsstillende for et hold, der gerne vil kalde sig selv for Østeuropas stærkeste. Siden super cup turneringen, har Zenit spillet tre træningskampe under deres sidste træningslejr i Tyrkiet. Det mest markante resultat er en 5-0 sejr over Metalurh Donetsk, mens de i deres sidste test spillede 0-0 med hviderussiske BATE Borisov.

Vinterforstærkning i angrebet

Selvom det russiske transfervindue endnu ikke er lukket (det slutter den 1. marts), så har Zenit indgivet deres trup til Champions League, og derfor kan en eventuel sidste minuts signing ikke være med i kampen mod Dortmund. I dette transfervindue har Zenit været på indkøb hos Rubin Kazan hvor de har hentet topscoreren Salomon Rondon og midtbanespilleren Alexander Ryazantsev. Af disse er det dog kun Rondon, der er blevet plads til i Zenits Champions League trup, hvilket Luciano Spalletti begrunder således:

“That`s true. Of course it wasn`t pleasant to tell Sasha that he wouldn`t be included in our Champions League roster, but we forced to make that choice, because we haven`t had enough strikers in our side. We simply have fewer forwards in the team than we have players at other positions, so we had to choose a player for our attacking line. This choice has nothing to do with the class and the skill level of our players. It`s simply a question of filling in where we need more players”

I denne sæson har det været tydeligt at Zenit har manglet en god central angriber. Den 31-årige Alexander Kerzhakov er ikke hvad han har været, og han mangler desuden noget styrke i boksen. Dette har betydet at Hulk flere gange har været tvunget til at spille centralt, hvilket ikke er hans bedste position. Derfor er købet af Rondon også fremragende, og det bliver spændende at se ham i en topklub. Danny så længe ud til at blive klar til kampen, men Spalletti har netop meldt ham ude på pressemødet, og selvom man i Shatov har en talentfuld aflsøer, så er det alligevel et hårdt slag for russerne. Det var ikke tilfældigt, at Zenits dårlige periode begyndte, da Danny blev skadet.

Usikker fremtid for Shirokov

Et af de største samtaleemner i Zenit i denne vinterpause har været midtbanestjernen Roman Shirokovs fremtid. Shirokovs kontrakt udløber til sommer, og han er nu derfor fri til at forhandle med, hvem han vil. Rygtesmedene har efterhånden sendt ham til de fleste russiske klubber, men især rygterne om Dynamo og Spartak har været heftige. Shirokov blev sendt hjem fra klubbens træningslejr i Israel i forbindelse med super cuppen på grund af en hælskade. Derfor tog han til Moskva for at blive behandlet. Det er dog ikke alle medier, der har købt denne forklaring. Det er blandt andet blevet nævnt at grunden i stedet var et skænderi med Spalletti, der var skyld i hjemsendelsen. Uanset hvad grunden er, så kommer Shirokov ikke i kamp mod Dortmund på tirsdag, og det er en meget dårlig nyhed for Zenit. På midtbanen er Axel Witsel og Viktor Faizulin begge selvskrevne, mens den sidste plads på Zenits traditionelle tremands midtbane formentlig bliver afgjort af hvor offensivt Spalletti ønsker at spille. Her kan han enten vælge de offensive Oleg Shatov eller Andrey Arshavin eller de mere defensive, og rutinerede, Anatoliy Tymoshchuk eller Konstantin Zyryanov.

Mange havde gerne set, at Zenit havde signet en stærk centerforsvarer i dette transfervindue, da Luis Neto ikke helt har levet op til forventningerne. Dette har betydet, at Zenit har brugt rigtig meget tid på at forhandle med Benfica om Ezequiel Garay, dog uden at nå frem til noget endnu. I centerforsvaret er belgieren Nicolas Lombaerts selvskrevet, mens Luis Neto og Tomas Hubocan kæmper om den anden plads. På backerne stiller Spalletti formentlig op med italieneren Domenico Criscito til venstre og Igor Smolnikov til højre. I målet er kampen om pladsen igen åben efter, at den rutinerede keeper Vyacheslag Malafeev besluttede sig for at blive i klubben og tage kampen op med den unge Yuri Lodygin. Yuri Lodygin stod rigtig godt i efterået, og jeg regner med, at han også skal stå fast i foråret.

Det er svært at sige, om Zenit er, hvor de skal være eller ej på grund af den lange vinterpause. I G-Drive United Super Cup, hvor de blev matchet mod kvalitetsmodstandere, var de tydeligvis ikke på højt nok niveau, men det er også snart en måned siden, og meget kan have ændret sig. Med tilføjelsen af Rondon har de nu flere strenge at spille på rent offensivt, og sidst men ikke mindst er det aldrig nemt at spille i Rusland om vinteren, hvilket formentlig rykker et par ekstra procenter i Zenits favør.

Bud på opstilling:

Lodygin – Criscito, Lombaerts, Neto, Smolnikov – Witsel, Faizulin, Hulk, Arshavin, Shatov – Rondon

Spalletti eksperimenterede med både 3-4-3 og 3-5-2 i efteråret, men det var ikke med den store succes. Med Danny og Shirokov ude ligner tyder meget på, at rutinerede Arshavin rykkes ud på fløjen, mens talentfulde Shatov får pladsen som den offensive midtbane.. Frontangriberen er lidt åben, da Rondon er ny i klubben, men formodningen er, at han starter inde, da hans niveau er langt højere end Kerzhakov, og fordi han samtidig gør, at Zenit kan spille mere direkte.

Artiklen er skrevet af dynamobold.dk

You may also like
Bayern München, Pyro teknik, FC København
Thomas Müller efter sejren mod FC København: ”Vi er blevet mere stabile”
Champions League UEFA, højdepunkter
De tyske holds chancer i Europa
FCK – Dortmund
Reportage fra FCK – Dortmund: Masser af gnist, men ingen ballade
Champions League
De tyske holds chancer i Champions League før 4. runde 2022/23