bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Hans Sarpei – når en ghanesisk reservespiller bliver kult

Hans Sarpei – når en ghanesisk reservespiller bliver kult

Bundesligaen har i sin godt 50 årige levetid avlet mange ikoniske spillere, men få har opnået at blive kult i en sådan grad, som det er tilfældet for en nu 37-årig ghaneser opvokset i Köln.

Mere end 1.000 facebook-grupper, knap 75.000 followers på twitter og så afholdt af alle, at selv enkelte Dortmund-fans har fået trykt han navn bag på deres trøjer, til trods for at han aldrig har spillet for klubben og afsluttede karrieren hos rivalerne Schalke 04.

Navnet er Hans Sarpei, og i løbet af de sidste to år er han blevet det tyske svar på Chuck Norris. Tyske internetsider flyder over med muntre udtryk om ghaneseren, som eksempelvis: Hans Sarpei kocht Minuten-Reis in 58 Sekunden og Hans Sarpei kann mit Ghana den Eurovision Song Contest gewinnen. Da han sidste år indstillede karrieren udgav han som så mange andre fodboldspillere umiddelbart efter en bog, men hvor de fleste ser tilbage på karrierens op- og nedture, så bestod Hans Sarpeis memorier af en samling af de bedste Hans Sarpei udtryk. Og titlen på bogen? “Das L steht für Gefahr”

Men hvordan er det egentlig kommet dertil, at en reservespiller med en fortid i klubber som CB Preußen Köln, VfL Rheinbach og MSV Duisburg er gået hen og blevet et internetfænomen?

Vi skruer tiden tilbage til foråret 2011, hvor der ikke er mange overskrifter, der indeholder navnet Sarpei, og dem der gør, fortæller en historie om en spiller, der er kommet i unåde hos Felix Magath og derfor er sendt på reserveholdet i Schalke. Det til trods for at selvsamme træner godt et halvt år forinden havde hentet ham til klubben fra Wolfsburg som en af sine i alt 30 (!) indkøb i løbet af sin tid i klubben.

På reserveholdet har Hans Sarpei selskab af Alexander Baumjohann, der indirekte skal vise sig at få stor betydning for det fremtidige forløb. For da Schalkes tålmodighed med Magath endelig hører op den 16. marts samme år, sætter Baumjohann sig nemlig ned foran computeren og spørger på twitter, hvad der nu skal ske.

“Felix Magath var lige efter fyringen blevet ansat i Wolfsburg, så jeg skrev spontant til Baumi, at han også skulle til Wolfsburg. Han skrev tilbage, at det måtte jeg ikke engang joke med. Det var der så nogle medier, der så og som synes var morsomt, og snart begyndte der at køre historier på blandt andet Bild og diverse Schalke-sider, og sådan begyndte det hele så småt,” har Hans Sarpei siden forklaret i et interview med Goal.com.

Snart dukker den ene fanside op efter den anden, og berømmelsen og populariteten forplanter sig også til selve banen, hvor den nye træner Ralf Rangnick straks hiver Hans Sarpei tilbage i førsteholdstruppen. Da Schalke kort tid efter leverer Das Wunder von Mailand, hvor man i en forrygende kvartfinale besejrer de forsvarende Champions League mestre fra Inter med 5-2 på udebane, er det således med både Sarpei og Baumjohann på banen.

Efter kampen forsøger Baumjohann at forklare en flok journalister om kampens forløb, da en storsmilende Hans Sarpei trasker forbi og tilføjer:

“Slet ikke dårligt af et par amatører”.

Herefter kan man i månederne efter ikke se en afstemning på Bild.de om årets spiller, rundens mål eller bedst klædte kendis uden at Hans Sarpei topper de fleste af listerne. Det selvom han stort set ikke spiller, ikke scorer og oftest går klædt i et par jeans og en T-shirt.

Sidste år måtte han grundet en knæskade indstille karrieren, men hypen er fortsat med uformindsket styrke, og den kulte ghaneser har da heller ikke gjort meget for at bremse udviklingen.

Folk der følger ham på de sociale medier vil vide, at han jævnligt poster nye facts og udtryk, ligesom han også er en aktiv Bundesliga-blogger hos blandt andre Eurosport. Han har desuden fået sit eget tv-program med titlen “ Hans Sarpei – Das T steht für Coach”, hvor han ugentligt træner et amatørhold i de lavere tyske rækker:

Netop trænergerningen er en mulighed i fremtiden for Hans Sarpei, der netop har færdiggjort B-licens uddannelsen med henblik på at blive ungdomstræner og måske Bundesligatræner på sigt.

“Jeg har været heldig, at jeg stort set alle steder, hvor jeg har spillet, har mødt de rigtige folk. Det har præget mit liv. Nu vil jeg gerne give noget videre til unge spillere og hjælpe dem med at tage deres første skridt,” forklarede han i foråret i forbindelse med et DFB-trænerkursus.

Men inden han måske igen gør sin entre i Bundesligaen og udfordrer Trapattoni, Völler og Klopp i legendariske pressekonferencer, så lad os lige snuppe et par af de bedste Hans Sarpei facts:

  • Hans Sarpei hat mehr Kreditkarten als Max Musterman
  • Hans Sarpei bringt Zwiebeln zum weinen
  • Hans Sarpei isst sein Knoppers schon um 9
  • Hans Sarpei kann mit einem Ballkontakt zwei Pässe spielen
  • Am ersten Tag erschuf Hans Sarpei Gott
  • Nur Hans Sarpei hat den ganzen ‘Apple’ auf seinem iPhone
  • Hans Sarpei kann seinen eigenen Elfmeter halten

 

You may also like
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?
Fodboldcitat, ejerforholdene
Da klassefjenderne mødtes for første gang – historien om kampene mellem Dynamo Dresden og Bayern München
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg?