bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Den kolde dopingkrig: VM-vindere på piller og ampuller?

Den kolde dopingkrig: VM-vindere på piller og ampuller?

Tyskland, doping, VM

Mindre end en uge før sæsonstarten på den 51. udgave af Bundesligaen er Tyskland blevet ramt af en dopingskandale. Angiveligt skulle der have foregået systematisk, statsstøttet doping i Vesttyskland efter 2. verdenskrig og helt frem til sammensmeltningen i 1990. Det indebærer en lang række sportsgrene, heriblandt fodbold, hvor det tyske landsholds VM-triumf i 1954 og nederlaget i 1966, trækker spor af doping efter sig.

 

Speed og steroider
I 1954 vandt Vesttyskland VM-finalen med 3-2 over Ungarn, der tidligere i turneringen havde slået tyskerne med 8-3, og ellers havde bragt sig foran 2-0 efter blot 8 minutter. Max Morlock reducerede i det 10. minut inden Der Boss alias Kanonen fra Essen alias Helmut Rahn, sensationelt scorede to gange og fuldbyrdede Das Wunder von Bern.

Ifølge en rapport, som avisen Süddeutsche Zeitung har fået adgang til, var det ikke uden grund, at Vesttyskland kunne slå forhåndsfavoritterne. Det skyldtes derimod at spillerne havde fået et skud amfetamin inden finalen – et middel man havde erfaring med fra krigen, og som nu indgik i den medicinske værktøjskasse i jagten på sportslig succes.

Det har længe været kendt, at det tidligere DDR gjorde flittigt brug af organiseret doping hos landets atleter, men det er første gang det kommer frem, at de vesttyske atleter i ligeså høj grad var med på dopingvognen. Ifølge rapporten har staten i årevis finansieret doping-eksperimenter med stoffer som steroider, testosteron og EPO.

Rapporten, der er sat igang af Tysklands olympiske chef, Thomas Bach, og som udarbejdes af Berlins Humboldt Universitet, konkluderer at grundlaget for den statstøttede doping blev etableret ved Federal Institute of Sport Science i 1970, men som både VM-finalerne i 1954 og 1966 indikerer, har det været udbredt længe inden da.

I 1966 tabte Vesttyskland til England på trods af at tre spillere havde det forbudte stof, efedrin, i kroppen. Det fremgår af et brev forskerne har fundet, hvori formanden for FIFA’s medicinske komité, Mihailo Andrejevic, skriver at der er fundet spor af stoffet hos spillerne.

FIFA: Doping ikke et fodboldproblem
Dopingprogrammet nåede sit klimaks under OL i München i 1972, hvor Vesttyskland hentede 40 medaljer mod DDR’s 66, men der trækkes også tråde til fodboldverdenen. Nyheden kommer derfor på et temmeligt upassende tidspunkt for FIFA, der så sent som i weekenden afviste at doping skulle være et problem inden for fodbold.

– Jeg er sikker på, at der ikke er systematisk doping inden for fodbold. Der er ingen systematisk dopingkultur, sagde FIFA’s medicinske chef, Jiri Dvorak, til forbundets hjemmeside.

Den tyske rapport har angiveligt været færdig siden april, men er blevet holdt hemmelig af indenrigsministeriet. Efter Süddeutsche Zeitungs afsløringer har man dog handlet hurtigt og udgivet rapporten i dag, efter navne er blevet anonymiseret og juridiske problemer udglattet.

Rapporten kan findes på tysk her.

You may also like
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
100 dage til EM: Toni Kroos tilbage, men i hvilken rolle?
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
Julian Nagelsmanns første landsholdstrup: Comeback til Hummels og debut til Behrens
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
Tysklands trup til VM: Med Füllkrug, Götze og Moukoko
VM, VM 1974, Tyskland
Gejsten fra Malente – hvor der Nationalmannschaft gemte sig op til store triumfer