bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Darmstadts mirakelmagere

Darmstadts mirakelmagere

I 2013 var Darmstadt egentlig rykket ned i den fjerdebedste tyske række. Nu er “Die Lilien” (Liljerne) mod al forventning klar til Bundesligaen. Læs historien om klubbens mirakuløse oprykning her.
Den 24. maj 2015 klokken 17:20 stod tiden stille på Stadion am Böllenfalltor i Darmstadt. Pludselig lød dommerens fløjte. Jublen brød løs, mens glædestårerne fik frit løb. Efter 33 års fravær sikrede den lille klub fra 1898, der er blandt Tysklands ældste hold, endelig igen oprykning til Bundesligaen takket være en 1-0-sejr over St. Pauli. For både klubbens spillere, trænerteam og fans var det formentlig helt surrealistisk.

Offensivspilleren Marco Sailer, der af bladet Focus er blevet kaldt “den vildeste spiller i Tyskland”, fordi han ikke har barberet sig i 2015, skulle bruge lidt tid, før han rigtigt fattede det.

– Jeg forstod først, hvad der var sket, da jeg vågnede her til morgen. Byen eksploderer, sagde den langskæggede Sailer dagen efter triumfen, da han gav et interview til Sky Germany, mens han havde en blå paryk på hovedet.

Triumfen var imidlertid ikke et enestående mirakel for klubben, der kaldes “Die Lilien” (Liljerne) på grund af liljen, som både er at finde på klubemblemet og på byens våbenskjold. I stedet var sejren den foreløbige kulmination på en eventyrlig rejse – et vidnesbyrd om, at det mirakuløse fortsat finder sted inden for fodboldens verden.

Fra alvorlig konkurstrussel til 2. Bundesliga

I 2008 var det faktisk tæt på, at Darmstadt, der dengang spillede i den fjerdebedste række, blev erklæret konkurs. Det lykkedes dog med nød og næppe at redde klubben, blandt andet takket være indtægterne fra en venskabskamp mod Bayern München samt donationer fra fans. Fem år senere – i 2013 – lå Darmstadt i den tredjebedste række, 3. Liga. Klubbens position i ligaen var imidlertid truet, og ligesom i år sluttede “Die Lilien” af med en skæbnekamp. Dengang, den 18. maj 2013, endte det bare knap så lykkeligt for Darmstadt.

Modstanderen var et andet nedrykningstruet hold, Stuttgarter Kickers. De andre kampe på sidste spilledag forløb sådan, at Darmstadt skulle bruge en sejr, og da bundgyseren endte 1-1, måtte “Die Lilien” umiddelbart indstille sig på en tilværelse i Regionalliga Südwest. Men sådan skulle det ikke gå. Det tyske fodboldforbund besluttede nemlig, at et andet hold fra 3. Liga, Kickers Offenbach, ikke ville få licens til at blive i rækken på grund af alvorlige økonomiske problemer. Heldigt for Darmstadt, der dermed fik lov til at overlade nedrykningspladsen til Kickers Offenbach og fortsætte i den tredjebedste række.

Sæsonen 2013/14 gik over al forventning. I sommerpausen hentede Darmstadt-træner Dirk Schuster blandt andre den lange targetman Dominik Stroh-Engel fra ligakonkurrenterne Babelsberg, og han skulle vise sig at blive guld værd. Angriberen, der i sin tid blev kasseret i Frankfurt efter tre Bundesliga-kampe, var med 27 sæsontræffere helt ustoppelig. Også bagtil så det godt ud med Jan Zimmermann i målet og et stærkt midterforsvar bestående af Aytac Sulu og Benjamin Gorka.

Darmstadt endte helt sensationelt på tredjepladsen i 3. Liga, og dermed ventede der igen holdet en omgang knald eller fald. Denne gang skulle Darmstadt op imod 2. Bundesliga-holdet Arminia Bielefeld over to playoff-kampe, og med et hjemmenederlag på 1-3 i den første kamp startede det skidt for “Die Lilien”. Inden returkampen på Bielefelder Alm dømte de fleste Darmstadt ude, men efter et føringsmål af Stroh-Engel i første halvleg og Hanno Behrens’ mål til 2-0 efter 52 minutter, så miraklet pludselig ud til at kunne lade sig gøre. Bielefeld reducerede hurtigt til 1-2 ved Felix Burmeister, men 11 minutter før tid sendte Jerome Gondorf kampen i forlænget spilletid, da han bragte Darmstadt på 3-1. I forlængelsen så det sort ud for Darmstadt, da Kacper Przybylko scorede til 2-3 for Bielefeld. Dirk Schuster reagerede med det samme ved at sætte Elton da Costa på banen, og i de døende sekunder – i det 122. minut – takkede brasilianeren for tilliden. I et magisk øjeblik halvflugtede da Costa fra kanten af feltet bolden i netmaskerne til slutresultatet 4-2 via en modspiller, der snittede bolden på vejen. Darmstadt var klar til 2. Bundesliga!

To sæsoner, to oprykninger

Efter oprykningen til 2. Bundesliga var der liv og glade dage i den sydtyske by, der tæller cirka 140.000 indbyggere. Op til den nye sæson tildelte delstaten Hessen, som Darmstadt er en del af, byen en betydelig pose penge til at genopbygge og modernisere det faldefærdige Stadion am Böllenfalltor. Samtidig trådte den lokale kemivirksomhed Merck til som sponsor, og som en del af aftalen blev stadionnavnet ændret til Merck-Stadion am Böllenfalltor. Konstruktionen ventes først gennemført op til sæsonen 2017/18. I øjeblikket kan arenaen huse 17.000 mennesker.

På transferfronten måtte Darmstadt modvilligt slippe keeperen Jan Zimmermann til 2. Bundesliga-konkurrenterne Heidenheim. I stedet brugte klubben sit mildest talt beskedne transferbudget på at hente Christian Mathenia fra andetholdet i Mainz samt en håndfuld andre nyerhvervelser, der på papiret ikke var prangende. Hos mange var det forventningen, at Darmstadt ville rykke direkte ned igen, og i et interview med Bundesliga Fanatic op til sæsonen gjorde Dominik Stroh-Engel det klart, at at ambitionen for “Die Lilien” blot var at blive i divisionen. Snakken om nedrykning forstummede dog langsomt, efterhånden som sæsonen skred frem. Ved vinterpausen lå Darmstadt på en tredjeplads, og i anden halvdel af sæsonen, den såkaldte Rückrunde, kæmpede “Die Lilien” en konstant kamp med Kaiserslautern og Karlsruhe om at gafle andenpladsen og rykke direkte op sammen med topholdet Ingolstadt.

Med to kampe igen havde Darmstadt to matchbolde for at cementere andenpladsen. I den første kamp mod Greuter Fürth glippede det, men i allersidste spillerunde mod St. Pauli lykkedes det som bekendt. Denne gang blev helten Tobias Kempe, der smukt drejede et frispark i netmaskerne og sikrede Darmstadt den anden mirakuløse oprykning på to år.

Kun tiden vil vise, om der efter denne sæson skal skrives endnu et kapitel i fortællingen om mirakelmagerne fra Darmstadt.

Artiklen er oprindeligt bragt hos indkast.dk

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?