bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayer Leverkusen: Er det den evige toers tur?

Bayer Leverkusen: Er det den evige toers tur?

Vi er to kampe fra vinterpausen og Bayer Leverkusen ser ud til at kunne overvintre på en meget fornem andenplads i ligaen, og med et CL-avancement og en pokalkvartfinale på hånden. Men tilnavnet Vizekusen (Neverkusen, den evige toer) klæber til klubben (de patenterede rent faktisk ordet i 2010), og i 108 år er det kun blevet til en UEFA Cup-sejr i 1988 og en pokaltriumf i 1993.

Bliver det mon anderledes i år? Vi kigger Leverkusen i kortene og ser hvor klubben er på vej hen, og hvad der skal til for at nå det sidste stykke.

Vi kårede tidligere Bayer Leverkusens transfervindue som det bedste i ligaen, og i optaktsartiklen bebudede vi, at kunne Kiessling holde sig skadesfri, var der ingen grund til at man ikke kunne gentage sidste sæsons tredjeplads. Indtil videre har Leverkusen ikke skuffet os, og det ser endda ud til at man har fine muligheder for at forbedre placeringen fra sidste sæson, hvor man kun var ét enkelt point fra Dortmund på andenpladsen. I 46 af 50 sæsoner har den hidtige pointhøst faktisk kunne række til en førsteplads i ligaen, men Bayerns dominans gør, at det ikke er tilfældet i år.

Men hvad er det holdet gør så godt? På mange måder er det et noget uortodokst (top-)hold. I en liga, der længe har været domineret af 4-2-3-1, eller diverse falske nier-formationer, er Leverkusen stædige udøvere af 4-3-3 med en in-and-out boksspiller i Stefan Kiessling. Formationen er dog ikke det eneste der adskiller Leverkusen fra de andre hold, spillestilen gør også. Modsat hold som Bayern München og Borussia Dortmund, der fokuserer på høj boldbesiddelse og hurtig genvinding af tabte bolde, er Hyypias Leverkusen mere kontrapræget. Man topper ligaen i fleste kontrascoringer (6) og har en gennemsnitlig boldbesiddelse på 45,7% per kamp – det er fjerdemindst i ligaen; kun Werder Bremen, Mainz og Braunschweig har bolden mindre end Kiessling og co.

At overlade så meget initiativ til modstanderen gør naturligvis, at man er mere sårbare defensivt, så det er på sin vis underligt, at holdet har lukket næstfærrest mål ind (14) indtil videre – især med tanke på at man tillader hele 14,1 skud mod mål per kamp (Bayern 8,3 – Dortmund 8,7). Kigger man på de andre gængse statistikker som egne skud på mål, succesfulde tacklinger og afleveringer, topper Leverkusen heller ikke listen på nogle af disse parametre, der vanligvis er gode indikatorer for spillemæssig succes.

Successen bunder altså i nogle lidt andre dyder; en kompakt tremandsmidtbane, en klassisk boksangriber flankeret af nogle hurtige folk. Men holder dén recept sæsonen ud i tre forskellige turneringer? Champions League-eventyret varer næppe meget længere; Leverkusen kan møde hold som Real Madrid, PSG, Chelsea, Barcelona og Atletico Madrid, og her er det svært at se Hyypias tropper gøre udslaget. De mangler stadig erfaringen på den europæiske scene og respekten for de større mandskaber har indtil videre kostet dem.

Holdets største problem er fortsat den manglende bredde og skal man kunne gøre sig gældende i både liga og pokal (og i to CL-opgør), er der brug for oprustning. Defensivt og på midtbanen er man nogenlunde besat, men ramler Kiessling ind i en skade og er Sam ukampdygtig i længere tid, kan det falde sammen offensivt. Sidstnævnte er sågar på vej til Schalke efter sæsonen – måske et lille vidnesbyrd om, at Leverkusen endnu ikke er en etableret topklub?

Vi giver her en række bud på oplagte transfers, der enten kan styrke truppen eller start-11’eren.

Fem indkøb til Bayer Leverkusen

Kevin de Bruyne (Chelsea)

Man var ude efter ham i sommerens transfervindue og han vil stadig være et perfekt fit til Leverkusen-offensiven. Det bliver dog ikke let at få fingre i ham – Dortmund, Wolfsburg og senest Schalke (i en byttehandel med Draxler) skulle være interesserede i belgieren.

Kevin Volland (Hoffenheim)

Den unge tysker har slået igennem denne sæson som en potent offensiv trussel i Hoffenheim, men vi har kun set toppen af isbjerget. Han kan spille helt fremme eller alle pladser bag den forreste angriber og ville unægteligt passe godt ind hos Leverkusen. Den store pengepung skal dog frem inden længe for han har både været rygtet til Bayern og Dortmund – og fortsætter Volland takterne, også udenlandske klubber melde deres ankomst.

Roberto Firmino (Hoffenheim)

Også en mand med stort ansvar for at Hoffenheim bomber løs i øjeblikket. Efter en sløv start i klubben har han denne sæson nettet otte gange og leveret fem assists, og markeret sig som holdets bedste spiller. Han er heller ikke i klubben for evigt, men brasilianeren er bedst på den offensive midt, og vil måske ikke passe helt ind i Leverkusens system.

Ibrahima Traoré (Stuttgart)

Kan ikke helt sætte sig på venstrekanten hos Thomas Schneider og med kontraktudløb til sommer vil det være et billigt indkøb. Leverkusen er dog fint besat på netop venstrekanten, hvor Son, Kruse og Hegeler alle kan spille, men til spotpris kan Traoré være et godt valg.

Mame Biram Diouf (Hannover)

Diouf har været plaget af skader og har langtfra kunne gøre sidste sæsons flotte præstation efter. Det er dog også hårde kår på et middelmådigt Hannover-hold, og med kontraktudløb til sommer vil Diouf være et godt valg til at aflaste Kiessling i front.

You may also like
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
Tyske sprogblomster – de bedste, tyske fodboldudtryk
Bulipod ep. 12 – Dansker-invasion, Schweinsteiger og de største, tyske handler
Farvel til den store Bastian
Fremtidens mænd – et kig ind i krystalkuglen