bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bas Dost – en platfodet succeshistorie

Bas Dost – en platfodet succeshistorie

Ni mål i de seneste fire kampe og kun overgået af Messi, når det kommer til mål i 2015. Bas Dost er i løbet af ganske få måneder gået fra dyrt indkøbt flop til at være en af verdens allerfarligste angribere.

Wolfsburg nævnes ofte som en klub uden den store historie eller tradition. Det er til dels også sandt. Det var først i 1997, at den Volkswagen-ejede klub rykkede op i Bundesligaen, og udover et tysk mesterskab i 2009 så er der ikke andre nævneværdige pokaler at fremvise for klubbens – i øvrigt beskedne – fanbase. Men en ting har de dog haft en flot tradition for i Wolfsburg: At udvikle angribere. I begyndelsen af dette årtusinde var det argentinske Diego Klimovicz, der jævnligt fik nettet til at blafre hos de grøn-hvide, og sidenhen gik det kun en vej. Da klubben i 2009 sikrede sig et overraskende mesterskab var det med brasilianske Grafite som Bundesliga-topscorer og Edin Dzeko liggende lige bagved. Senere blev Mario Mandzukic en fan-favorit, så der var naturligvis store forventninger, da Wolfsburg den 1. juni 2012 offentliggjorde navnet på den angriber, der skulle forsøge at fortsætte traditionen og igen føre Wolfsburg mod toppen efter et par magre situationer: Bas Dost. Hollænderen blev hentet i Herrenveen, hvor han efter 32 mål i 34 kampe var sluttet som topscorer i Æresdivisionen, og daværende Wolfsburg-træner Felix Magath var overbevist om, at klubben havde gjort en god investering.

Bas har de sidste par år gennemgået en god udvikling. Han er utrolig målfarlig, stærk i boksen og han ved, hvor modstandernes mål står. Jeg er overbevist om, at han også kommer til at spille en vigtig rolle for vores hold, lød de rosende ord ved præsentationen af hollænderen

Felix Magath så ud til at få ret. I hvert fald scorede Bas Dost allerede i sin ligadebut, da han gjorde sig selv til matchvinder i udekampen mod Stuttgart, og generelt var hollænderens første sæson i Wolfsburg fornuftig uden dog nogensinde at blive prangende. 33 kampe og 12 mål blev det til fordelt ud på Bundesligaen og DFB-pokalen, så forventningerne efter den altid svære første sæson var med rettet skruet op.

Overhalet af Bendtner
Men i stedet for det endelige gennembrud, blev det en sæson Dost helst ville glemme. Skader og dårlige præstationer gjorde, at Dieter Hecking i stedet satsede på rutinerede Ivica Olic. Kroaten passede med sin arbejdsiver bedre ind på holdet, og Dost fik kun tretten kampe i sæsonen, hvor det trods alt blev til fire scoringer. Undervejs var der store frustrationer at spore hos hollænderen, der forsøgte at søge væk fra klubben. En lejeaftale med Feyenoord var stort set på plads, men alt i mens de fleste havde afskrevet Bas Dost i Wolfsburg, så havde sportschef Klaus Allofs fortsat så meget tro på, at hollænderen nok skulle bevise sit værd, at han overbeviste ham om at blive.

Han har været meget skadet, og er først igen ved at være oppe på 100 procent. Det sker ikke i løbet af en enkelt nat, men han skal nok få sin chance. Det er sikkert, lød det dengang.

I sommer var der dog ikke meget, der tydede på, at Allofs ord var mere end tomme løfter. Wolfsburg satsede ihærdigt på at tilknytte en kvalitets angriber, og spillere som Lukaku, Torres og Mandzukic blev alle nævnt. I sidste omgang måtte klubben dog ”nøjes med” Bendtner, men danskerens ankomst fik alligevel Bas Dost til igen at overveje sin situation i klubben, der ikke var blevet lettere af, at en drilsk ankelskade fortsat forårsagede problemer.

Jeg tænkte ofte på at forlade klubben, men kun i korte øjeblikke. Da Nicklas Bendtner blev hentet til i sommer røg, jeg ned som tredjevalg og i oktober og november tænkte jeg, at Wolfsburg ikke længere er noget for mig. Men så var jeg pludselig i truppen mod Hannover og scorede. I fodbold kan et, to øjeblikke ændre alt, forklarede Dost for nyligt i et interview med BILD.

Øjeblikket som Dost referer til kom efter en periode på ni måneder uden en eneste scoring. Wolfsburg var presset med kampe i både Bundesligaen, pokalen og Europa, og da Bendtner ikke greb chancen som afløser for Olic, var det pludseligt Bas Dost, der blev sendt på banen mod Hannover med 24 minutter igen ved stillingen 1-1 i fjortende spillerunde. Fem minutter senere havde han gjort det til 2-1, og selvom det ikke blev til yderligere scoringer i de efterfølgende to opgør, så havde Dost imponeret tilstrækkeligt til, at han blev gjort til første angriber. Inden vinterpausen blev det til endnu en scoring, men det var først i forårspremieren at hollænderens form for alvor fandt vej til overskrifterne.

Indlæg og indlæg
Her ventede Bayern, og efter Olic var sendt til HSV i løbet af vinteren, var der nu ikke længere tvivl om, hvem der var førstevalget på angriberpositionen. Og der var da slet ingen tvivl, da kampen var forbi. 4-1 ydmygede Wolfsburg Bayern med efter to scoringer af Bas Dost, hvor især den ene var lidt af en perle. Siden den kamp har Bas Dost blot fortsat sin imponerende målform, og i de sidste fem kampe er det lykkedes at score flere mål (ni), end han inden da havde formået i over halvanden sæson. Faktisk lyder hans samlede total for 2015 på syv kampe og tretten mål, hvilket kun er overgået af Messi. Men hvad er forklaringen på hollænderens pludselige opblomstring?

 

Den ene årsag er flere indlæg, den anden er….indlæg. I et interview i forrige uge med BILD fortalte Bas Dost nemlig, at han var platfodet, men at det først var for nyligt, at han var begyndt at spille med indlæg i støvlerne.

”Med indlæggene står jeg bedre fast, og terapeuterne har virkelig hjulpet mig. Når jeg går i seng, kan jeg stadig mærke lidt småskavanker, men når jeg løber, er det væk, og det er fantastisk at kunne spille uden smerter.”

Den anden årsag til, at twitter flyder over med hashtags som #BallonDost og #AnoterOneBitesTheDost skyldes Wolfsburgs transformation over henover vinteren. Sebastian Jung, der i efteråret var fast mand på højre back er gledet ud til fordel for portugisiske Vieirinha, der er rykket ned fra sin kant, for at gøre plads til Schürrle. Hvor indlæggene i efteråret primært kom fra venstresiden ved Rodriguez har Wolfsburg nu fået bredt spillet endnu mere ud, og det har Bas Dost især nydt godt af. For selvom angriberen, der stadig har sin første landskamp til gode, er brandvarm for tiden, så er det primært i rollen som afslutter tæt inde under mål han har brilleret. Bedst eksemplificeret i kampen mod Leverkusen, hvor samtlige fire mål blev scoret i det lille felt efter indlæg fra henholdsvis De Bruyne, Rodriguez og to gange Vieirinha.

Hvorvidt Bas Dost får sit eget kapitel i Wolfsburgs historie om kvalitets angribere, eller han blot bliver en notits, afhænger meget af de kommende måneder. Med Bendtner som eneste reelle alternativ til pladsen i front, er hollænderen sikret tillid fra Hecking i resten af sæsonen, men leverer han ikke som ønsket, kan han ryge lige så hurtigt ud, som han kom ind. Wolfsburg ser endelig ud til at kvalificere sig til Champions League og med Volkswagen i ryggen, bliver der med garanti investeret i en angriber af et vist format forud for næste sæson. Spørgsmålet er så bare, om han skal agere starter eller backup for den platfodede hollænder.

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?
Mathias Olesen
Interview med Mathias Olesen — 1. FC Kölns dansk-luxembourgske midtbanetalent
Fodboldcitat, ejerforholdene
Historien om Uwe Rösler – En Manchester City legende indtager Aarhus